Nieuwe procedure voor m-health: stap vooruit (maar we zijn er nog niet)
De validatiepiramide is dood, lang leve de … validatieprocedure?
Vanaf 1 oktober 2023 is het zover, dan is de nieuwe aanvraagprocedure voor mobiele medische toepassingen van kracht. De validatiepiramide met 3 niveaus wordt daarbij verlaten … maar ook weer niet helemaal. Zowat alle elementen van de piramide komen immers terug in de nieuwe aanpak.
De geüpdatete procedure bevat daarnaast enkele positieve nieuwe elementen, waaronder heel wat zaken waar we met beMedTech al langer voor pleiten.
Alle info over de aanvraagprocedure, goedgekeurd door het Verzekeringscomité op 10 juli, is beschikbaar op de website van het Riziv. We lichten er hieronder enkele punten uit.
Stap vooruit…
De nieuwe procedure betekent op verschillende punten een stap vooruit voor mobile health en ruimer, digitale medische technologieën (digital medtech) in ons land.
- Er komt een vaste werkgroep voor de beoordeling van aanvragen, aangevuld met ad-hocleden per dossier. Die vaste kern laat toe om expertise rond digital medtech op te bouwen.
- In de vaste werkgroep zullen ook gezondheidseconomen zetelen.
Gezondheidseconomische blikMet beMedTech pleiten we al langer om onafhankelijke gezondheidseconomen een plaats te geven in ons overlegmodel. Dat dit nu voor het eerst effectief gebeurt, is een heuse doorbraak. Waarom we dat zo belangrijk vinden, lees je in dit opiniestuk. |
- De werkgroep zal elke maand samenkomen. Zo’n vaste frequentie helpt om meer vaart te brengen in het digital medtech-verhaal.
- Naast bedrijven kunnen straks ook andere organisaties een aanvraag indienen, bijv. wetenschappelijke verenigingen, beroepsorganisaties, ziekenhuizen… Die uitbreiding onderstreept het belang van het ecosysteem: digital medtech is een verhaal van patiënten, zorgverleners en -instellingen, bedrijven en de maatschappij.
- Er is een (niet-bindende) tijdslijn opgesteld voor de voortgang van aanvraagdossiers. Die laat bedrijven toe om beter te plannen.
- Er komt een duidelijk traject voor de tijdelijke financiering van veelbelovende innovatieve toepassingen die nog niet alle data hebben verzameld voor een definitieve financiering.
… maar geen eindstation
Dat we verschillende stappen vooruit hebben gezet, betekent evenwel niet dat het eindstation is bereikt. Dat beseft ook het Riziv. Er zijn nog enkele belangrijke knelpunten die we absoluut moeten oplossen. Als federatie blijven we daarover in overleg gaan met de overheid.
- Het is positief dat er tijdslijnen komen, maar de doorlooptijden zijn nog te lang. Dat geldt bij uitstek voor tijdelijke financiering. Het risico is dat weinig of geen bedrijven die procedure zullen doorlopen in België, waardoor veelbelovende toepassingen pas later tot bij zorgverleners en patiënten geraken.
De doorlooptijd voor een aanvraag voor tijdelijke financiering in België bedraagt minimaal 12 à 15 maanden. Ter vergelijking: in Duitsland en Frankrijk is dat slechts 3 maanden.
- Digitale technologieën evolueren razendsnel. Om de kansen die digital medtech biedt voor patiënten, zorgverleners en het zorgsysteem optimaal te benutten, is het cruciaal dat we snel en wendbaar kunnen inspelen op die evoluties. Dat vraagt een versterking van de kennis en de capaciteit rond digital medtech binnen de gezondheidsadministraties.
- Ook binnen de nieuwe aanvraagprocedure blijft de visie op de financiering van digital medtech-toepassingen nog te eng. Digitale medische technologieën veranderen de manier waarop we aan zorg doen. Ze vallen in die zin niet te vergelijken met traditionele medische technologieën.
Een duurzame financiering van digital medtech vraagt dan ook andere instrumenten, bijv. zorgtrajecten en outcome-based bundled payments. Belangrijk is dat de focus niet louter ligt op een zorgact of een technologie maar op het totaalpakket aan zorg en de outcome.
Samengevat? We zijn zeker en vast op de goede weg. Intussen blijven we in dialoog gaan met de overheid om extra stappen vooruit te zetten.
Stel je vragen aan het Riziv op 20 septemberOp woensdag 20 september licht het Riziv de nieuwe procedures toe tijdens een webinar. Experten van het Riziv zullen er meer uitleg geven over de nieuwe procedures, voorwaarden en termijnen. Deelnemers aan het webinar kunnen na de toelichting vragen stellen.
|