'Nieuw zorgpad hartfalen betekent mijlpaal voor m-health in België'
Vanaf 1 januari 2025 krijgen Belgische ziekenhuizen een vergoeding voor telemonitoring van patiënten met chronisch hartfalen. Het Verzekeringscomité van het Riziv keurde de nieuwe conventie vorige maand goed. "Een mijlpaal", noemt Steven Vandeput (beMedTech) de overeenkomst.
(Afbeelding: Belgian Working Group on Heart Failure)
Al jaren zet onze federatie zich in om het gebruik van digitale medische technologieën in te bedden in zorgprocessen in ons land, onder meer door te ijveren voor structurele financiering.
Het allereerste zorgpad dat in terugbetaling van telemonitoring voorziet, mag dan ook gerust een historische doorbraak genoemd worden, vindt Steven Vandeput. Als adviseur digital health voor beMedTech was hij nauw betrokken bij de voorbereidingen op het nieuwe zorgpad voor hartfalen.
Proactief ingrijpen
"De keuze voor chronisch hartfalen kwam er niet toevallig", duidt hij. "Naar schatting 2 à 3% van de Belgische bevolking lijdt eraan, en elke dag worden 40 nieuwe diagnoses gesteld. Naast de grote impact op de levenskwaliteit van patiënten en weegt de aandoening ook zwaar op het gezondheidszorgbudget, met circa 300 miljoen euro uitgaven per jaar."
'Chronisch hartfalen heeft een grote impact op de levenskwaliteit van patiënten en weegt zwaar op de gezondheidszorguitgaven'
"Door digitale medische technologie in te zetten, kunnen zorgteams in het ziekenhuis patiënten van een afstand monitoren en ingrijpen als uit de data blijkt dat er een episode van hartfalen dreigt. Zo kunnen ze betere zorg leveren en winnen patiënten levenskwaliteit."
Winst voor systeem
Ook voor de gezondheidszorg als systeem is het potentieel enorm, weet Vandeput.
"Uit een project in Europa Ziekenhuizen blijkt dat telemonitoring bij hartfalen leidt tot 15% minder hospitalisaties en 16% minder mortaliteit. Geëxtrapoleerd naar nationaal niveau zou de gezondheidzorgverzekering daardoor 28,7 miljoen euro per jaar minder moeten uitgeven."
"Daartegenover staat een investeringskost om telemonitoring te integreren in zorgprocessen, maar die ligt vele malen lager. Gevolg: als gezondheidszorg kunnen we op termijn meer doen met dezelfde middelen."
'De efficiëntiewinst zal zich niet zomaar realiseren'
"Maar die efficiëntiewinst zal zich niet zomaar realiseren", waarschuwt Vandeput. "We moeten de zorgprocessen zo hertekenen dat ze het gebruik van de juiste medische technologieën ondersteunen. En we moeten onderweg de juiste data verzamelen, zodat we de doelmatigheid van die nieuwe processen correct kunnen beoordelen. Dat lukt enkel als we met alle betrokken stakeholders samenwerken."
Andere chronische aandoeningen
Vandeput hoopt dat de nieuwe conventie het begin betekent van meer. "Iedereen is intussen overtuigd van de meerwaarde van digitaal ondersteunde zorg, de overheid incluis. Dat bleek duidelijk uit de campagne Digital-In-Health die het Riziv eerder dit jaar lanceerde in de medische pers, samen met ons en met Agoria."
"Door de afwezigheid van financiering bleef een doorbraak in de praktijk tot nog toe uit. Maar daar kan dit nieuwe zorgpad hopelijk verandering in helpen brengen. Andere zorgpaden waarin we telemonitoring kunnen inzetten, zijn er alvast voldoende: voor mensen met diabetes, kanker, slaapapneu…"
Telemonitoringteam in ziekenhuisEnkel ziekenhuizen die aan de voorwaarden voldoen, kunnen toetreden tot het nieuwe zorgpad en een vergoeding ontvangen voor telemonitoring van patiënten met chronisch hartfalen. Zo moeten ze onder andere beschikken over een telemonitoringteam dat de verzamelde data van patiënten beoordeelt. Het team moet minimaal bestaan uit een cardioloog en een gespecialiseerde verpleegkundige en moet nauw samenwerken met de huisarts die het globaal medisch dossier van de patiënt beheert. Op die manier wordt de continuïteit van zorg maximaal gegarandeerd. |