Wat zijn medische verbruiksgoederen?

Medische verbruiksgoedere (medical consumables in het Engels) zijn instrumenten die dagelijks worden gebruikt in de zorg, van diagnose tot de zorg voor patiënten, zowel in ziekenhuizen als in ambulante settings. Ze zijn essentieel voor veel behandelingen, procedures en onderzoek. 

Via oplossingen voor wondverzorging en stomazorg tot het toedienen van medicijnen of medische voeding thuis veranderen medische verbruiksgoederen hoe en waar zorg kan worden toegediend.

Ze verbeteren de kwaliteit van leven van patiënten, kunnen levens redden en dragen bij aan een efficiënt gebruik van het het budget voor gezondheidszorg.

Drie risicoklasses

Medische verbruiksgoederen bevinden zich in drie van de vier risicoklassen voor medische hulpmiddelen (zie kaderstuk).

Rolstoelen, orthesen en thermometers bijvoorbeeld, behoren tot klasse I. Spuiten, scalpels... vallen onder klasse IIA. Infuuszakken en intra-uteriene apparaten behoren tot klasse IIB.

In Europa worden medische hulpmiddelen in klassen ingedeeld volgens hun gevaarlijkheid, gaande van het laagste niveau (klasse I) tot het hoogste niveau (klasse III).

  • Klasse I (bijvoorbeeld: compressen, rolstoelen, elastische verbanden, herbruikbare scalpels);
  • Klasse IIa (bijvoorbeeld: contactlenzen, huidnietjes, kronen, gehoorapparaten, hulpmiddelen voor het bewaren van weefsels of cellen op lange termijn, echografietoestellen);
  • Klasse IIb (bijvoorbeeld: hemodialysetoestellen, infuuspompen, condooms, inwendige hechtingen);
  • Klasse III (bijvoorbeeld: borstimplantaten, actieve coronaire stents, heupprothesen).

Deze tekst is afkomstig van de website van het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG).