PFAS-verbod en de impact op medische technologie?

Zowel Europees als nationaal is er wetgeving in voorbereiding die het gebruik van PFAS aan banden legt of volledig verbiedt. De focus in België ligt op de verpakking van voeding en drank, maar de voorlopige tekst laat (minieme) ruimte voor interpretatie. Daardoor zou het verbod ook op medische hulpmiddelen van toepassing kunnen zijn. Met beMedTech volgen we dit nauwgezet op, samen met het FAGG en MedTech Europe.

Voor Europa is het duidelijk: de impact van PFAS op mensen en dier vraagt strenge regels rond het gebruik ervan. De Europese Commissie werkt daarom aan een verbod op het gebruik van PFAS. Ze voorziet daarbij wel in enkele uitzonderingen, onder andere voor medische hulpmiddelen. Bepaalde types PFAS zijn immers cruciaal voor medische hulpmiddelen en alternatieven zijn niet altijd voorhanden. Het gaat bovendien dikwijls om stabiele producten die geen gevaar inhouden voor mens en omgeving, zoals fluoropolymeren.

Opvolging met het FAGG

Ons land werkt intussen aan koninklijk besluit dat het gebruik van PFAS in België aan banden legt. Dat KB wil PFAS bannen uit verpakkingen van voeding en drank, maar er dreigt een ongewenst neveneffect. De voorlopige formulering laat ruimte voor interpretatie, waardoor het verbod ook van toepassing zou kunnen zijn op medische hulpmiddelen.

We hebben het FAGG hierover ingelicht, dat de verdere ontwikkeling mee zal opvolgen. MedTech Europe verzekerde intussen al dat als de interpretatie zou zijn dat het verbod ook voor medische hulpmiddelen geldt, Europa het Belgische KB zal overrulen.

img alt text

Consultatieronde bij FOD Volksgezondheid

Intussen loopt op het niveau van de FOD Volksgezondheid een consultatieronde over de beperking op het gebruik van PFAS. Eind maart 2023 bracht de FOD verschillende industrieën bijeen, waaronder de onze, om de gevolgen van zo’n verbod te bespreken. Samen met MedTech Europe hebben we toen de impact op medische hulpmiddelen in detail toegelicht.

Momenteel is de FOD alle argumenten aan het bundelen om tot een lijst van uitzonderingen te komen.

Met beMedTech volgen we het hele dossier nauwgezet op. Nieuwe ontwikkelingen zullen we uiteraard communiceren naar onze leden. Bedrijven of andere stakeholders die hier intussen vragen over hebben, kunnen ons bereiken via [email protected].