Medische apps vanaf nu terugbetaalbaar
Validatiepiramide mHealthBelgium klaar
Brussel, 21 januari 2021 – Na groen licht van het Verzekeringscomité kunnen medische apps (mobiele gezondheidsapplicaties of mHealth toepassingen) voortaan terugbetaald worden door het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Deze mobiele toepassingen kunnen worden ingezet in elke stap van de patient journey; van preventie en diagnose tot de behandeling en nazorg. Daarnaast kunnen ze ook een rol spelen in medische online educatie. Vandaag bestaan er al toepassingen voor onder meer epilepsie, kanker, slaapstoornissen, diabetes, hartritmestoornissen en revalidatietherapie en verschillende andere ziekten. “Medische apps en telemonitoring toepassingen verdienen een volwaardige plaats in het totaalpakket van onze zorg en die krijgen ze nu dankzij een nieuw kader dat financiering mogelijk maakt. Deze digitale technologieën hebben - niet in het minst tijdens de COVID-19 crisis - al aangetoond dat ze onze zorg sneller en beter kunnen maken.” zegt Marnix Denys, Managing Director van beMedTech.
Efficiëntere zorgverlening
mHealth toepassingen zijn medische softwaretoepassingen die via wearables, sensoren of gezondheidstracking applicaties gezondheidsinformatie op een veilige manier en met respect voor de privacy kunnen verzamelen en zo de patiënt op afstand kunnen opvolgen, meestal met begeleiding door een gezondheidszorgprofessional. Ze laten bijvoorbeeld toe om op afstand diagnoses te stellen of om behandelingstrajecten op te volgen, wat in deze Covid-19 pandemie een belangrijk voordeel is.
Een voorbeeld hiervan is Bingli, een app die toelaat om een medisch bezoek zo efficiënt mogelijk voor te bereiden. De app verzamelt medische gegevens, peilt naar klachten, stelt relevante vragen en geeft deze informatie op voorhand door aan de zorgverlener. Hierdoor wordt er kostbare tijd gewonnen en kan de huisarts, specialist of andere zorgverlener zich beter toeleggen op de persoonlijke interactie met de patiënt. Dankzij nieuwe technologieën zoals Bingli kan de zorgverlening voor patiënten, zorgprofessionals en zorginstellingen efficiënter verlopen.
"Vanaf vandaag stelt het RIZIV een kader ter beschikking om deze digitale gezondheidszorgtechnologie op te nemen in het zorgtraject en te financieren" stelt Marleen Louagie, Adviseur-Generaal van het RIZIV. "Die financiering is erg belangrijk om de juiste zorgen op de juiste manier aan de patiënt te kunnen geven."
Validatiepiramide voor medische apps
De mogelijkheid tot financiering van medische apps is een belangrijke mijlpaal en vormt het sluitstuk van de zogenaamde validatiepiramide van mHealthBelgium, beheerd door beMedTech, de Belgische federatie van de industrie van medische technologieën en Agoria, de Belgische federatie van technologiebedrijven. Die piramide bestaat uit drie niveaus. Het eerste niveau M1 (CE-markering als erkend medisch hulpmiddel) ging vorig jaar live.
Het tweede niveau M2 is in mei van dit jaar uitgerold. Naast alle vereisten voor niveau M1, voldoen mhealth toepassingen op niveau M2 aan hoge ICT vereisten op vlak van o.a. identificatie en authenticatie van de gebruiker en gegevensbescherming.
Nu is dus ook het derde en hoogste niveau M3 van deze validatiepiramide uitgerold dat de financiering van mHealth-toepassingen regelt. Het RIZIV heeft hiervoor een reglementair kader uitgewerkt. Enkel mhealth applicaties die M1 en M2 hebben doorlopen komen in aanmerking voor financiering door het RIZIV.
“Momenteel ontvingen er reeds 23 mhealth applicaties het kwaliteitslabel M1. Zeven daarvan hebben ook hun validatiestempel voor niveau 2,” zegt Bart Steukers, Directeur Context van Agoria. "Patiënten en zorgverleners zijn al jaren vragende partij voor oplossingen voor zorg op afstand. De mogelijkheid tot financiering heeft lang op zich laten wachten, maar het was het waard. Deze digitale zorg zal hier een sterke maatschappelijke impact hebben. Wij hopen dat veel bedrijven hun mobiele oplossingen zullen registreren op mhealthbelgium.be en zo patiënten zullen helpen een betere kwaliteit van leven te krijgen." besluit hij.
MoveUp coach wordt al terugbetaald
De MoveUp coach app is een mhealth toepassing die geïntegreerd wordt in een zorgtraject én reeds gefinancierd wordt. De moveUP Coach app ondersteunt patiënten en zorgverleners na een totale primaire heup- of knieprothese via gepersonaliseerde coaching en oefeningen zowel voor als na de operatie. Deze specifieke terugbetaling gebeurt via het afsluiten van een overeenkomst door het RIZIV met zorgverleners (ziekenhuizen en kinesitherapeuten).
“Het is voor het eerst dat de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging het gebruik van een mhealth toepassing in een zorgtraject vergoedt" zegt Bart Steukers van Agoria. Marnix Denys van beMedTech vervolgt “Dit betekent een echte doorbraak voor digitale gezondheidszorg in België, dat hierdoor opnieuw aansluit bij de Europese koplopers op het vlak van digitale gezondheidszorg. Dit zal de toegang voor de Belgische patiënt en zorgprofessional tot deze innovatieve technologieën sterk verbeteren".
Bedrijven kunnen hun mobiele toepassing(en) aanmelden voor integratie in het terugbetalingssysteem via de webpagina van het RIZIV.
Voor meer informatie of een interview, kunt u contact opnemen met:
Marnix Denys, Managing Director beMedTech, 0478 70 19 64, m.denys@bemedtech.be
Frederik Meulewaeter, External Relations Officer Agoria, 0477 39 75 43, frederik.meulewaeter@agoria.be