Campagne vraagt meer aandacht voor ondervoeding

MAW 2023

Ondervoeding is een onderschat probleem in de zorg. Het verslechtert de prognose voor patiënten op het vlak van klinische outcomes én van levenskwaliteit. Samen met 48 andere Belgische stakeholders zetten we daarom de schouders onder de Malnutrition Awareness Week. De campagne loopt van 6 tot en met 12 november.

Fadoua AmraouiFadoua Amraoui, adviseur voor o.a. medische voeding bij beMedTech: “Optimale voeding op zich zal een patiënt doorgaans niet genezen, ze vormt wel een doorslaggevende factor voor het succes van veel behandelingen. Als federatie die bedrijven in medische voeding vertegenwoordigt, vinden we het dan ook belangrijk om mee onze schouders te zetten onder deze campagne.”

Niet onschuldig

Ondervoeding in de zorg wordt vaak geassocieerd met ouderdom. Dat is op zich terecht – het risico op ondervoeding neemt toe met de leeftijd – maar ook veel jongere patiënten worden ermee geconfronteerd.

Onschuldig is dat allerminst. Ondervoeding verslechtert de prognose van patiënten op verschillende vlakken: het risico op complicaties neemt toe, patiënten lopen makkelijker infecties op, therapieën slaan minder goed aan, behandelingen duren langer, het risico op sterfte verhoogt, et cetera. De negatieve impact op de betrokken patiënten en hun omgeving is met andere woorden aanzienlijk.

(lees verder onder de video)

Ook de zorgsector en het zorgsysteem lijden eronder. Ondervoeding werkt suboptimale zorg in de hand, met minder goede outcomes en hogere kosten voor de samenleving als gevolg.

Evidence-based

De voorbije jaren klinkt de roep om meer aandacht voor “optimale voeding als essentieel onderdeel van goede zorg” gelukkig steeds luider. Er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar de ondervoeding in de zorg, wat beleidsmakers handvaten biedt voor evidence-based maatregelen.

Om patiënten, hun omgeving, zorgverleners en beleidsmakers extra te sensibiliseren, lanceren de 49 overheids- en privépartners van Belgische Alliantie ONCA vandaag de Malnutrition Awareness Week. ONCA staat voor Optimal Nutritional Care for All.

Prof. André Van Gossum: “De verheerlijking van ‘slank zijn’ zorgt er mee voor dat ondervoeding vaak te laat wordt opgemerkt en behandeld.”

Professor gastro-enterologie André Van Gossum is coördinator van ONCA in België. “Slank zijn wordt vandaag vaak verheerlijkt", stelt hij vast. "Dat zorgt er mee voor dat ondervoeding te laat wordt opgemerkt en behandeld. Die problematiek krijgt steeds meer aandacht in België, maar we zijn er nog niet. Daarom lanceren we nu deze campagne.”

ONCA is een Europese campagne die gecoördineerd wordt door de multistakeholderstichting European Nutrition for Health Alliance (ENHA). De Malnutrition Awareness Week loopt dit jaar in meer dan 15 Europese landen. 

Waarom fastfood soms therapeutisch verantwoord is

“Gezonde voeding” is iets anders voor gezonde dan voor zieke mensen. Voeding die we in een normale setting als ongezond bestempelen, is dat in de context van zorg soms helemaal niet.

Prof. dr. Elisabeth De Waele (VUB) gaf in 2019 een spraakmakend voorbeeld bij Universiteit van Vlaanderen: hamburgers en andere vormen van fastfood zijn voor heel wat zieke patiënten vaak een beter alternatief dan salade met tomaat.

Is dat een oproep om fastfood te promoten? Uiteraard níet. Maar het toont wel dat inzicht in voedingstherapie cruciaal is om het dieet van patiënten af te stemmen op hun daadwerkelijke behoeften.

Bekijk de uiteenzetting van prof. dr. Elisabeth De Waele (VUB) over het belang van de juiste voeding bij ziekte hierboven of via deze link

img alt text

Wie meer wil weten over de rol van beMedTech in de Belgische Alliantie ONCA, kan ons contacteren via deze weg.