Verlaag de btw op alle medische hulpmiddelen naar 6%

Patiënten, zorgverleners en zorginstellingen: allemaal verliezen ze vandaag bij het btw-tarief van 21% op de meeste medische hulpmiddelen.

We pleiten voor een verlaagd btw-tarief van 6% op álle medische hulpmiddelen, net zoals dat sinds jaar en dag het geval is voor geneesmiddelen.

Achtergrond

Zijn medische hulpmiddelen geen basis- maar luxeproducten voor patiënten? Als we afgaan op het btw-tarief zijn de meeste medische hulpmiddelen inderdaad niet essentieel…

Terwijl voor alle geneesmiddelen – terecht – een verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing is in ons land, is dat voor veel medische hulpmiddelen niet het geval.

Enkel op implantaten en een beperkt aantal andere hulpmiddelen bedraagt de btw ook 6%. Op alle andere hulpmiddelen, goed voor 70% van de totale jaarlijkse omzet van medische hulpmiddelen in België, is 21% btw verschuldigd.

Veralgemeend tarief van 6%: enkel voordelen

Een veralgemeende verlaging van de btw op medische hulpmiddelen naar 6% heeft voordelen voor álle betrokkenen.

  • Patiënt: een btw-tarief van 6% in plaats van 21% helpt de kosten te drukken voor patiënten die een medisch hulpmiddel nodig hebben.
  • Zorgverlener: vaak kan een behandeling gebeuren met ofwel een medicijn, ofwel een medisch hulpmiddel. Door de btw op medische hulpmiddelen te harmoniseren met die op geneesmiddelen, hoeven zorgverleners geen rekening meer te houden met de hogere btw op medische hulpmiddelen voor hun patiënten en/of de zorginstelling waar ze werken.
  • Zorginstellingen: ziekenhuizen en andere zorginstellingen kunnen de btw op medische hulpmiddelen niet aftrekken. Een veralgemeend tarief van 6% op de aankoop van medische hulpmiddelen biedt hun financieel meer ademruimte.