De zorgverlener van morgen is een team (en medische technologie maakt er deel van uit)

We weten het allemaal: de zorg kreunt onder het personeelstekort. Een wonderoplossing voor dat probleem bestaat niet. Maar veel kleine stappen maken samen een grote impact. Verschillende stakeholders uit de zorg formuleren een reeks voorstellen om zorgverleners beter te ondersteunen en de balans tussen vraag en aanbod te herstellen. Gemene deler in die voorstellen? De gerichte inzet van medische technologie.

“Veel zorgverleners haken vandaag af omdat er te weinig tijd overblijft in hun job om effectief te zorgen voor patiënten. Een gerichte inzet van medische technologie kan daar verandering in helpen brengen.”

Marnix Denys, managing director van beMedTech

De zorgvraag in ons land neemt jaar na jaar toe, zowel in volume als in complexiteit. Sectorfederatie Agoria berekende dat als we de toegenomen zorgvraag in ons land nog kwalitatief willen kunnen beantwoorden in 2030, we tegen dan maar liefst 106.000 (!) éxtra zorgverleners nodig hebben. En dat terwijl we veel vacatures in de zorg vandaag al niet ingevuld krijgen…

Hoe kan medische technologie zorgverleners helpen om die groeiende vraag te blijven opvangen? Rond die vraag bogen stakeholders met verschillende achtergronden zich tijdens onze ronde tafel Het zorglandschap uit balans. Ze keken daarbij zowel naar het zorgaanbod als naar de zorgvraag. Want wie het personeelstekort in de zorg structureel wil aanpakken, moet op beide fronten werken.

Zorgaanbod versterken: aantrekkingskracht, precisie en integratie

Meer zorgverleners in ons land gaan vandaag met pensioen (“natuurlijke uitstroom”) dan er nieuwe instromen. Er zijn ook almaar meer zorgverleners die de sector vroegtijdig verlaten, (lang) voor hun pensioen. Dat probleem lijkt zich zelfs al in de opleiding te stellen.

“Steeds meer studenten verpleegkunde haken af nog voor ze effectief in het beroep stappen.”

Robin Decoster (Odisee Hogeschool

Om die trend te keren en ons zorgaanbod te versterken, willen de deelnemers aan de ronde tafel medische technologie voor drie doeleinden inzetten.

  • Aantrekkingskracht: medische technologieën kunnen repetitieve taken (zoals monitoring en registratie) overnemen van zorgverleners waardoor zij meer tijd overhouden om effectief te zorgen voor de patiënt. Een sterkere inzet van technologie kan ook nieuwe profielen helpen aantrekken in de zorg.
  • Precisie: verschillende medische technologieën helpen de precisie in de zorg te verhogen. Operaties worden bijvoorbeeld minder ingrijpend, waardoor er minder zorgpersoneel voor nodig is. Cruciaal daarbij is dat medische en technische zorgberoepen nog nauwer met elkaar samenwerken, iets waar al tijdens de opleiding aandacht naar moet gaan.

“De zorgverlener van morgen is een team.”

Brecht Cardoen (KU Leuven & Vlerick Business School)

  • Geïntegreerde zorg: door de toenemende complexiteit van zorg wordt een geïntegreerde aanpak steeds belangrijker. Medische technologie kan zorgverleners helpen om over disciplines en zelfs organisaties heen samen te werken. Maar om geïntegreerde zorg in ons land een échte boost te geven, moeten we de financiering herzien: veel meer dan zorgprestaties moeten we zorguitkomsten “belonen”. 

Move people, not knowledge: MRI van een afstand

Een voorbeeld dat aan bod kwam tijdens de ronde tafel was het project WeScan. Daarbij kunnen patiënten in campus Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen in Antwerpen onder de MRI-scanner gaan terwijl een technoloog medische beeldvorming (niet toevallig een knelpuntberoep) in AZ Delta in Roeselare de scan in goede banen leidt. De begeleiding gebeurt via een virtuele cockpit van Siemens Healthineers.

Het is een mooie illustratie van hoe medische technologie een antwoord kan helpen bieden op het groeiende personeelsprobleem in de zorg. Lees HIER meer over het project.

 

Zorgvraag temperen: screening en rol voor de patiënt

Medische technologie kan ook de groeiende zorgvraag helpen temperen, menen de deelnemers aan de ronde tafel. Ze schuiven twee speerpunten naar voren: screening en een actievere rol voor de patiënt.

  • Screening: aangezien er steeds meer behandelmogelijkheden zijn, wordt het steeds belangrijker om aandoeningen vroegtijdig op te sporen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe meer kans op succes en hoe minder zorg iemand daarna gemiddeld nodig heeft. De inzet van medische technologieën voor screening helpt de druk op de zorg zo te verlichten.
  • Actieve rol voor patiënt: chronische zorg bestaat uit heel wat­ terugkerende zorgtaken. Met behulp van medische technologieën kunnen patiënten (en hun mantelzorgers) die dat willen, sommige van die taken zelf opnemen. Dat laat hun toe om zorg flexibeler in te passen in hun dagelijks leven én het neemt druk weg van de schouders van hun zorgverleners.

Benieuwd naar de concrete voorstellen van de deelnemers aan de ronde tafel?
Download
HIER het integrale rapport.

Technologie voor de zorg van morgen

De ronde tafel Het zorglandschap uit balans was de derde en laatste in de reeks Technologie voor de zorg van morgen georganiseerd door beMedTech. Eerder vonden er ronde tafels plaats over de rol van medische technologie als gamechanger voor zorgprocessen en de inzet van medische technologie in de zorg voor mensen met een chronische aandoening.