'Telemonitoring gekoppeld aan opvolging is goud waard voor mij als patiënt'
Mieke De Brouwer lijdt aan diabetes type 2. Vorig jaar werd ze opgenomen in het hybride zorgpad diabetes van i-mens. Ze heeft sterk schommelende suikerwaarden, maar dankzij de opvolging via telemonitoring heeft ze die nu beter onder controle.
Dit interview kadert in de campagne Digital-In-Health van het Riziv waar onze federatie aan meewerkt (zie kaderstuk onderaan).
Als diabetespatiënt is Mieke De Brouwer opgenomen in een zorgtraject diabetes type 2. “Dat heeft onder andere als voordeel dat mijn medicatie en de raadplegingen bij de huisarts volledig terugbetaald zijn.”
Vorig jaar nam Mieke gedurende negen maanden deel aan de klinische studie ‘hybride zorgpad diabetes type 2’ (*) van thuiszorgorganisatie i-mens. Het hybride zorgpad vult het klassieke zorgtraject aan met zelfcontrole door de patiënt, 24/7-monitoring van parameters door het zorgteam en just-in-time interventies met gepersonaliseerd (levensstijl)advies.
Die extra ondersteuning betekende een grote meerwaarde voor Mieke. “Mijn suikerwaarden schommelen zeer sterk. ’s Ochtends kunnen ze onder honderd zitten en ’s avonds boven tweehonderd. Dankzij het hybride zorgpad kreeg ik ze beter onder controle.”
24 uur per dag
“Tijdens de studie registreerden slimme toestellen op regelmatige basis een aantal parameters zoals de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en het aantal stappen. De resultaten kreeg ik te zien en werden ook rechtstreeks doorgestuurd naar een verpleegkundig operator in de zorgcentrale van Z-plus.”
'De slimme toestellen stuurden de parameters van Mieke ook rechtstreeks door naar een verpleegkundig operator in de zorgcentrale van Z-plus.'
Bij Z-plus volgden ze Mieke haar waarden dag en nacht van een afstand op. Met digitale technologie konden ze zeer kort op de bal spelen en ingrijpen nog voor er een echt probleem ontstond.
“Zo is het enkele keren voorgevallen dat mijn waarden zo hoog waren dat ik het sein kreeg om meteen naar het ziekenhuis te gaan”, vertelt Mieke. “Op andere momenten kreeg ik een telefoontje met de vraag of alles in orde was. De verpleegkundig operator bracht ook mijn diabeteseducator op de hoogte van elke tussenkomst.”
Objectieve data
De klinische studie liep na een negen maanden af. Mieke: “Ik kan mijn suikerspiegel nog altijd meten, maar de resultaten worden niet meer rechtstreeks doorgestuurd naar de zorgcentrale. Ik krijg ze wel nog te zien op mijn smartphone, maar dat is uiteraard niet hetzelfde als externe opvolging.”
Als ze op consultatie gaat bij haar behandelende arts, toont ze hem de resultaten wel. “Dat is een groot voordeel. Zonder die objectieve data is het vaak moeilijk te zeggen hoe de waarden schommelden en wanneer er afwijkingen waren”, aldus Mieke.
'Zonder objectieve data is het vaak moeilijk te zeggen hoe de waarden schommelden en wanneer er afwijkingen waren.'
“Ik vind het ook positief dat ik nog steeds zelf kan nagaan wat mijn waarden zijn. Merk ik dat ik erg hoog sta, dan heb ik een speciale spuit die snel werkt. Het is wel jammer dat ik geen signaal meer krijg wanneer de waarden niet goed zijn.”
Op naar brede uitrol?
“Ik zou het in elk geval toejuichen als het hybride zorgpad breed wordt uitgerold. Voor mij persoonlijk zou het erg welkom zijn, omdat ik zo’n sterk schommelende suikerwaarden heb. Maar ook heel wat andere diabetespatiënten zouden er hun voordeel mee doen.”
“Mijn wens? Een structurele financiering voor oplossingen zoals deze, zodat patiënten die dat willen er altijd een beroep op kunnen doen. Los van klinische studies die al dan niet lopen”, besluit Mieke.
(*) Lees HIER ons interview met Dorien Vandormael en Joyce Kaes van i-mens over het hybride zorgpad voor mensen met diabetes type 2.
Campagne Digital-In-HealthDit interview kadert in de campagne Digital-In-Health van het Riziv. Digitaal ondersteunde zorg kan een meerwaarde zijn voor zowel patiënten als zorgverleners. Met deze campagne wil het Riziv de mogelijkheden tot integratie van deze innovatieve technologieën in het zorgpad nog beter kenbaar maken bij zorgverleners en hen uitnodigen om mee op de kar te springen. Onze federatie ondersteunt het initiatief, samen met Agoria. |