Franse patiënt moet straks minder lang wachten op veelbelovende digitale medische technologie
PECAN is goed voor de gezondheid. We hebben het niet over de pecannoot, wel over een nieuw Frans decreet om digitale medische technologie sneller tot bij patiënten te brengen: « Prise en charge anticipiée (des dispositifs médicaux) numériques » ofte PECAN. In het Nederlands: vroegtijdige steun voor digitale medische hulpmiddelen.
Met het PECAN-decreet van eind maart 2023 wil de Franse overheid veelbelovende digitale medische technologieën sneller tot bij haar burgers krijgen. Specifiek gaat het over technologieën die ingezet kunnen worden tijdens een behandeling van patiënten of om patiënten van een afstand op te volgen.
Waarom is het PECAN-decreet nodig?Iedereen is het er vandaag over eens dat digitale medische technologie een belangrijke meerwaarde kan bieden voor patiënten/burgers, zorgverleners en het zorgsysteem. Tezelfdertijd worstelen overheden over de hele wereld om die technologieën een structurele plaats te geven in hun gezondheidszorgsysteem. |
Procedures om nieuwe behandel- of organisatiemodellen voor de zorg goed te keuren nemen traditioneel veel tijd in beslag. Tegen dat een nieuwe toepassing geëvalueerd is en gefinancierd wordt, zijn er vaak maanden tot zelfs jaren voorbij.
Veel patiënten zouden met behulp van medische technologieën die al bestaan betere zorg kunnen krijgen, maar blijven daarvan verstoken om procedurele redenen…
Die traagheid staat in schril contrast met de snelle ontwikkeling van medische technologie. En zorgt voor een pijnlijke spreidstand: veel patiënten zouden met behulp van medische technologieën die al bestaan betere zorg kunnen krijgen, maar blijven daarvan verstoken om procedurele redenen… Dat kan zo niet langer, vindt de Franse overheid.
Hoe zal digitale medische technologie sneller tot bij Franse burger raken?Artsen in Frankrijk zullen digitale medische technologieën kunnen voorschrijven aan hun patiënten nog voor die alle procedures hebben doorlopen. De ziekteverzekering neemt de kosten daarvoor op zich. Om in aanmerking te komen voor die versnelde terugbetaling, moeten bedrijven hun technologie aanmelden en moet de toepassing voldoen aan een aantal basisvoorwaarden op het vlak van veiligheid. Binnen het jaar moet het bedrijf ook voldoende data verzamelen voor de klinische evaluatie van de technologie. Is de klinische meerwaarde aangetoond, dan volgt er structurele financiering. |
718 miljoen euro voor digitale versnelling van de zorg in Frankrijk
In 2021 lanceerde Frankrijk het programma « France 2030 ». Een belangrijk luik daarin: Innovation santé 2030, een programma met als doel om van Frankrijk de nummer één te maken in Europa op het vlak van innovatie in gezondheid en gezondheidszorg.
Een dergelijke ambitie realiseer je natuurlijk niet zomaar. De Franse overheid trekt maar liefst 7,5 miljard euro uit voor « Innovation santé 2030 », over een periode van vijf jaar. 718 miljoen van die 7,5 miljard gaat naar de digitale versnelling van de gezondheidszorg in Frankrijk. Het PECAN-decreet kadert in die digitale versnelling.
En België?In België is er veel knowhow aanwezig rond digitale medische technologie. In 2018 waren we ook één van de eerste landen wereldwijd om een validatiemodel voor mobile health (een categorie van digitale medische technologie) te introduceren, de zogenaamde “validatiepiramide” van mHealthBelgium. Verschillende landen lieten zich nadien inspireren door het Belgische model. Toepassingen die de top van de piramide bereiken, kunnen rekenen op financiering door het Riziv. Maar ruim vijf jaar na de introductie van het model wordt met moveUp slechts één toepassing gefinancierd, bovendien voorwaardelijk. Het toont hoe ook België worstelt met de implementatie van digitale medische technologieën. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg publiceerde begin dit jaar een rapport over de evaluatie en financiering van digitale medische toepassingen (lees HIER meer). Dat bevat een reeks waardevolle aanbevelingen voor beleidsmakers om de implementatie van digital medtech te versnellen. Ook met beMedTech geven we hier regelmatig advies over aan de overheid. Ons doel? Een versnelling van digital health op gang helpen brengen in België. Als we daarmee op een lijstje van “beste digitale zorgsystemen in Europa” komen, is dat mooi meegenomen. Maar wat telt, is dat patiënten sneller de best mogelijke zorg zullen krijgen. |